Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Προσφυγικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ, 21/4/2016

ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΜΠΑΘΟΥΝΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Συζητήθηκε τελικά στο Δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 20/4 το προσφυγικό θέμα, μετά από επανειλημμένες πολύμηνες αναβολές με ευθύνη της δημοτικής αρχής, αφού πρόταση συζήτησης είχαμε καταθέσει από τον Οκτώβρη του 2015 και επαναφέραμε συνεχώς.

Στη συζήτηση έγινε φανερό ότι η Δημοτική αρχή, όπως και σε όλα τα θέματα μέχρι τώρα, στηρίζει και υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Η εισήγηση της ήταν μια περίληψη των θέσεων του Υπ. Εξωτερικών και του Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής. Δηλαδή μετάθεση όλων των ευθυνών στην Ε.Ε., τις αποφάσεις της οποίας, βέβαια, ψηφίζει και στηρίζει ο πρωθυπουργός. Πχ στην εισήγηση γράφουν: «Το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων αποκαλύπτει την κραυγαλέα αποτυχία της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής, τόσο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού φαινομένου, όσο στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και στην Πολιτική Ασφάλειας (σ.σ. !!) της ΕΕ». Δηλαδή οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης, άρα να μείνουν στις χώρες τους να βομβαρδίζονται. Ή «Είναι αυτοί που εγκαλούν την χώρα μας ότι είναι ασυνεπής τη στιγμή που η χώρα μας και η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίζεται και εφαρμόζει τη διεθνή Συνθήκη της Γενεύης και το Δίκαιο της θάλασσας».



Όταν η συμφωνία Ε.Ε.- ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης, που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει μέτρα εγκλεισμού και απελάσεων προσφύγων πολέμου, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες για προστασία θυμάτων πολέμου. Πολιτικές που είναι γνωστό ότι ακόμα και θεσμικές οργανώσεις καταγγέλλουν και για αυτό αποχώρησαν από τα hotspot-φυλακές για να μην έχουν ρόλο βοηθού δεσμοφύλακα. Η εισήγηση περιλάμβανε επίσης κάποιες δράσεις που οι περισσότερες γίνονται ήδη, χωρίς τη διαμεσολάβηση της δημοτικής αρχής, από την αλληλεγγύη του κόσμου. Π.χ. αποφασίστηκε να δημιουργηθούν λίστες εθελοντών για εργασία στους χώρους που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες (Ελληνικό, Σχιστό, Ελευσίνα) με αντικείμενο: την τακτοποίηση ειδών, την τακτοποίηση και καθαριότητα χώρων, την προετοιμασία και σερβίρισμα πρωινού – γεύματος – δείπνου. 

Αποσύρθηκε ακόμα και η διερεύνηση «της δυνατότητας συμμετοχής προσφυγόπουλων στο καλοκαιρινό camp του Δήμου» που έγραφε η εισήγησή τους, μετά από την παρέμβαση των κ. Γώγου και Μπαντή που είπαν να μη δημιουργηθεί φόβος στους Βυρωνιώτες για μεταδιδόμενες ασθένειες (!!). Ο κ Γώγος για να «διασκεδάσει» την ξενοφοβική τοποθέτησή του πρόσθεσε ότι μπορεί ο Δήμος να φιλοξενήσει συμβολικά 16 παιδιά.


Η Αριστερή Παρέμβαση τοποθετήθηκε για τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, τους πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο των περιοχών, την ανάγκη ν’ ανοίξουν τα σύνορα τώρα και αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στις χώρες επιλογής τους, να δημιουργηθούν χώροι κατάλληλοι για τη φιλοξενία τους και να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, σίτισης περίθαλψης κ.α. Ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλίες να φιλοξενήσει σε κατάλληλους χώρους άστεγους, άπορους και πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε ψήφισμα στο Δημ Συμβούλιο, που μετά από κάποιες προσθήκες που έγιναν ψηφίστηκε και από τους δημοτικούς συμβούλους Μαυρόπουλο Τάσο και Φραγκιαδάκη Γιάννη. Η δημ. αρχή δεν ανέλαβε καμιά ευθύνη για να ερευνήσει τις προτάσεις μας για δυνατότητες για χώρους διαμονής στην περιοχή, ούτε καν για να διεκδικήσει και να αξιοποιήσει να λειτουργήσει στο δήμο το πρόγραμμα στέγασης για πρόσφυγες και άστεγους, άπορους, όπως γίνεται σε άλλους δήμους.





Οι παρατάξεις «Νέα Εποχή» του κ Γώγου, «Μαζί για το Βύρωνα» του κ Μπαντή είπαν, μεταξύ των άλλων, ότι πάντα υπήρχαν πόλεμοι, ότι υπάρχει κίνδυνος μεταδιδόμενων ασθενειών, ότι σήμερα μόνο σε μία χώρα υπάρχει πόλεμος, ότι οι περισσότεροι είναι παράτυποι μετανάστες (sic: ο ίδιος τους προηγούμενες μήνες δούλευε σε αραβική χώρα, αλλά βέβαια ήταν υψηλά αμειβόμενες και δεν μέτραγε ως παράτυπος). Εντύπωση πάντως προκάλεσαν οι τοποθετήσεις συμβούλων της Δημ. Αρχής, που ενώ μίλησαν για ακροδεξιά ρητορεία του κ Γώγου και κ Μπαντή, στο τέλος ψήφισαν μαζί με το κ Γώγο, τον κ Μπαντή και τον κ Σωτηρόπουλο για την υλοποίηση των δράσεων του Δήμου. Η δημοτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι, στα πρότυπα της κυβέρνησης που άλλα δηλώνει και άλλα κάνει, δεν διστάζει να συμμαχήσει και να σηκώνει τα χέρια της για να ψηφίζει μαζί με εκείνους που την ίδια στιγμή τους κατηγορεί για ακροδεξιά ρητορεία, και μάλιστα να υποχωρεί στις απαιτήσεις τους να αφαιρεθούν ακόμα και τα ελάχιστα που πρότεινε για το camp.


Η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι καινούργια, έχει εφαρμοστεί και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι που το ΟΧΙ το μετέτρεψε σε Ναι. Η πολιτική της δημ. αρχής ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται από την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής προς του δημότες με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, με τις πανάκριβες συνδρομές στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, το κολυμβητήριο, τις τιμές στο κυλικείο του νεκροταφείου, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, θεσμοθετώντας ακόμα και την απλήρωτη εθελοντική εργασία.

Παρακάτω :
1.  το επικαιροποιημένο κείμενο που καταθέσαμε στο δημ. συμβούλιο και 
2. το κείμενο που με βάση αυτό και με βελτιωτικές προσθήκες στηρίξαμε και ψηφίσαμε. 
1. 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ


Προς το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση φτάνουν στη χώρα μας,  για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή στις χώρες προέλευσης, ξέφυγαν από τον πνιγμό στη διαδρομή και βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους και ταλαιπωρίες.
Οι χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν τα σύνορα, ύψωσαν φράκτες, δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου στα θύματα των πολέμων και χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Αποφάσισαν να «φυλάσσουν» τα σύνορα από τους πρόσφυγες με τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Κάνουν αυθαίρετη διαλογή των προσφύγων επαναπροωθήσεις και απελάσεις.  ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. οργανώνουν ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις, προκαλούν πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, ένταση των φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, καλλιεργούν σκοταδισμό και μισαλλοδοξία, στήριξαν το εξάμβλωμα του ISIS, προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των περιοχών και να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, υπερασπίζοντας τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
Η ελληνική κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε., καλωσόρισε τα πλοία του ΝΑΤΟ, διατηρεί τις βάσεις αυξάνοντας επικίνδυνα την εμπλοκή της χώρας στην πολεμική ένταση. Συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τουρκίας, που βομβαρδίζει Κούρδους στο εσωτερικό της, στο Ιράκ και στη Συρία  για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Έχει αποδεχτεί τον έλεγχο των συνόρων από τη  Frontex, τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Παράλληλα, δεν βοηθά τους πρόσφυγες με δυνατότητες πρόσβασης στο άσυλο, ενημέρωση, σωστές συνθήκες διαμονής, σίτισης, περίθαλψης και μετακίνησης, προστασία για να μην πέφτουν θύματα  κερδοσκόπων.
Η αλληλεγγύη και η φιλοξενία από τον ελληνικό λαό, το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα κατάφερε να αμβλύνει τις δραματικές συνθήκες υποδοχής και διαμονής των προσφύγων με την προσφορά ειδών και δουλειάς χιλιάδων ανθρώπων.   
Η κυβέρνηση όμως, εφαρμόζει τις πολιτικές διαλογής, εγκλεισμού και απελάσεων. Αποτέλεσμα, χιλιάδες πρόσφυγες  είναι ήδη φυλακισμένοι και προς απέλαση, δημιουργούνται νέα κέντρα κράτησης και κλειστοί χώροι συγκέντρωσης, ενώ άλλοι  στοιβάζονται σε ακατάλληλους καταυλισμούς όπως στον Κατσικά Ιωαννίνων,  στο Κουτσόχερο Θεσσαλίας, σε αποθήκες,  στο Λιμάνι του Πειραιά, χωρίς χώρους υγιεινής, επαρκές νερό,  κλπ. Η Ειδομένη αποτελεί με τη συνειδητή απουσία της πολιτείας ένα σύγχρονο κολαστήριο.
Είναι φανερό ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων της «ανθρωπιστικής και πολιτισμένης» Ε.Ε. χιλιάδες πρόσφυγες  εγκλωβίστηκαν  στην Ελλάδα, ενώ τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις.
Το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα, εκφράζοντας τις διαθέσεις του λαού της περιοχής μας, που ξέρει από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, προσφυγιά και μετανάστευση, δηλώνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και δηλώνει ότι είναι καλοδεχούμενοι.
Ως δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα :
Αποφασίζουμε ότι παρέχουμε σε πρόσφυγες φιλοξενία σε  κτίρια που έχουμε την ευθύνη με τις κατάλληλες διασκευές, όπως οι κοιτώνες στο ΚΑΠΗ που είχαν φιλοξενηθεί παλιότερα παιδιά από το Αφγανιστάν, τον ξενώνα του Καρέα ο χώρος στα Άστρα, κ.α.. Εντοπίζουμε σχολάζουσες κληρονομιές, εγκαταλελειμμένα, κλειστά χωρίς ιδιοκτήτη σπίτια στην περιοχή μας, προκειμένου, μετά από επισκευές με τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, να παραχωρηθούν για τη στέγαση άπορων, άστεγων και προσφύγων.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, αντί να διαθέτουν κονδύλια για φράκτες, για φυλακές και μηχανισμούς καταστολής των προσφύγων, αντί να χρηματοδοτούν αμαρτωλές ΜΚΟ, αντί να εκχωρούν δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σε ιδιωτικές εταιρείες,  τώρα να  ανοίξουν και να αξιοποιήσουν χώρους και κτίρια για ανοικτή φιλοξενία άστεγων και προσφύγων.
Διεκδικούμε :
-     Να διατεθούν ξενοδοχεία και να αξιοποιηθούν κατάλληλες κλειστές ή εγκαταλελειμμένες δομές (γηροκομεία, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.α.) με άμεση ανακαίνιση για την ανοικτή φιλοξενία προσφύγων είτε για μόνιμη είτε για προσωρινή διαμονή. 
-  Να λειτουργήσει στο δήμο πρόγραμμα στέγασης για πρόσφυγες και άστεγους, άπορους, χωρίς διαμεσολάβηση ΜΚΟ.
-     Να διατεθούν επαρκή κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες για στέγαση, περίθαλψη, σίτιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων από κυβέρνηση και Ε.Ε.. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση Ε.Ε., κεφάλαιο. Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις προσωπικού σε αυτές με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση. Δημόσια ευθύνη για την επανένωση οικογενειών και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Όχι στην εκχώρηση της ευθύνης του δημοσίου σε ιδιώτες και ΜΚΟ.
- Ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Αγωνιζόμαστε  ενάντια :
-        στις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε κάλυψη, βάσεις, υποδομές, στρατό,
-        στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές  πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης,
Απαιτούμε :
·        Προστασία των προσφύγων. Να ανοίξουν τώρα για τους πρόσφυγες οι συνοριακές δίοδοι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Έγγραφα σε όλους για να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
·        Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής. Όχι στην παρεμπόδιση των διαδρομών τους από την αστυνομία. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
·        Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις. Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
·        Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Όχι στον εγκλεισμό, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στις απελάσεις. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού. Όχι στην γκετοποίηση των προσφύγων και τους καταυλισμούς έξω από τον αστικό ιστό. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
·        Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
·        Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Πρόσβαση και Δικαίωμα στο άσυλο.
·        Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.



2.


20/4/2016


Προς το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα

Η πρόταση κατατέθηκε και υποστηρίχτηκε από τους δημοτικούς συμβούλους
Σταύρο Τζιορτζιώτη εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα
Τάσο Μαυρόπουλο και
Γιάννη Φραγκιαδάκη
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση φτάνουν στη χώρα μας,  για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή στις χώρες προέλευσης, ξέφυγαν από τον πνιγμό στη διαδρομή και βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους και ταλαιπωρίες.
Οι χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν τα σύνορα, ύψωσαν φράκτες, δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου στα θύματα των πολέμων και χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Αποφάσισαν να «φυλάσσουν» τα σύνορα από τους πρόσφυγες με τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Κάνουν αυθαίρετη διαλογή των προσφύγων επαναπροωθήσεις και απελάσεις.  ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. οργανώνουν ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις, προκαλούν πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, ένταση των φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, καλλιεργούν σκοταδισμό και μισαλλοδοξία, στήριξαν το εξάμβλωμα του ISIS, προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των περιοχών και να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, υπερασπίζοντας τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
Η ελληνική κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε., καλωσόρισε τα πλοία του ΝΑΤΟ, διατηρεί τις βάσεις αυξάνοντας επικίνδυνα την εμπλοκή της χώρας στην πολεμική ένταση. Συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τουρκίας, που βομβαρδίζει Κούρδους στο εσωτερικό της, στο Ιράκ και στη Συρία  για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Έχει αποδεχτεί τον έλεγχο των συνόρων από τη  Frontex, τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Παράλληλα, δεν βοηθά τους πρόσφυγες με δυνατότητες πρόσβασης στο άσυλο, ενημέρωση, σωστές συνθήκες διαμονής, σίτισης, περίθαλψης και μετακίνησης, προστασία για να μην πέφτουν θύματα  κερδοσκόπων.
Η αλληλεγγύη και η φιλοξενία από τον ελληνικό λαό, το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα κατάφερε να αμβλύνει τις δραματικές συνθήκες υποδοχής και διαμονής των προσφύγων με την προσφορά ειδών και δουλειάς χιλιάδων ανθρώπων.   
Η κυβέρνηση όμως, εφαρμόζει τις πολιτικές διαλογής, εγκλεισμού και απελάσεων. Αποτέλεσμα, χιλιάδες πρόσφυγες  είναι ήδη φυλακισμένοι και προς απέλαση, δημιουργούνται νέα κέντρα κράτησης και κλειστοί χώροι συγκέντρωσης, ενώ άλλοι  στοιβάζονται σε ακατάλληλους καταυλισμούς όπως στον Κατσικά Ιωαννίνων,  στο Κουτσόχερο Θεσσαλίας, σε αποθήκες,  στο Λιμάνι του Πειραιά, χωρίς χώρους υγιεινής, επαρκές νερό,  κλπ. Η Ειδομένη αποτελεί με τη συνειδητή απουσία της πολιτείας ένα σύγχρονο κολαστήριο.
Είναι φανερό ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων της «ανθρωπιστικής και πολιτισμένης» Ε.Ε. χιλιάδες πρόσφυγες  εγκλωβίστηκαν  στην Ελλάδα, ενώ τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις και οι πρόσφυγες οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στις τουρκικές φυλακές.   
Το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα, εκφράζοντας τις διαθέσεις του λαού της περιοχής μας, που ξέρει από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, προσφυγιά και μετανάστευση, δηλώνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και δηλώνει ότι είναι καλοδεχούμενοι.
Ως δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα :
Αποφασίζουμε ότι παρέχουμε σε πρόσφυγες φιλοξενία σε  κτίρια που θα γίνουν κατάλληλες διασκευές, όπως οι κοιτώνες στο ΚΑΠΗ που είχαν φιλοξενηθεί παλιότερα παιδιά από το Αφγανιστάν, τον ξενώνα του Καρέα ο χώρος στα Άστρα, κ.α.. Εντοπίζουμε σχολάζουσες κληρονομιές, εγκαταλελειμμένα, κλειστά χωρίς ιδιοκτήτη σπίτια στην περιοχή μας, προκειμένου, μετά από επισκευές με τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, να παραχωρηθούν για τη στέγαση άπορων, άστεγων και προσφύγων.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, αντί να διαθέτουν κονδύλια για φράκτες, για φυλακές και μηχανισμούς καταστολής των προσφύγων, αντί να χρηματοδοτούν αμαρτωλές ΜΚΟ, αντί να εκχωρούν δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σε ιδιωτικές εταιρείες,  τώρα να  ανοίξουν και να αξιοποιήσουν χώρους και κτίρια για ανοικτή φιλοξενία άστεγων και προσφύγων.
Διεκδικούμε :
-     Να διατεθούν ξενοδοχεία και να αξιοποιηθούν κατάλληλες κλειστές ή εγκαταλελειμμένες δομές (γηροκομεία, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.α.) με άμεση ανακαίνιση για την ανοικτή φιλοξενία προσφύγων είτε για μόνιμη είτε για προσωρινή διαμονή. 
-  Να λειτουργήσει στο δήμο πρόγραμμα στέγασης για πρόσφυγες και άστεγους, άπορους, χωρίς διαμεσολάβηση ΜΚΟ.
-     Να διατεθούν επαρκή κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες για στέγαση, περίθαλψη, σίτιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων από κυβέρνηση και Ε.Ε.. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση Ε.Ε., κεφάλαιο. Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις προσωπικού σε αυτές με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση. Δημόσια ευθύνη για την επανένωση οικογενειών και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Όχι στην εκχώρηση της ευθύνης του δημοσίου σε ιδιώτες και ΜΚΟ.
- Ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Αγωνιζόμαστε  ενάντια :
-        στις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε κάλυψη, βάσεις, υποδομές, στρατό,
-        στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές  πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης,
Απαιτούμε :
·        Προστασία των προσφύγων. Να ανοίξουν τώρα για τους πρόσφυγες οι συνοριακές δίοδοι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Έγγραφα σε όλους για να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
·        Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής. Όχι στην παρεμπόδιση των διαδρομών τους από την αστυνομία. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
·        Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις. Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
·        Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Όχι στον εγκλεισμό, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στις απελάσεις. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού. Όχι στην γκετοποίηση των προσφύγων και τους καταυλισμούς έξω από τον αστικό ιστό. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
·        Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
·        Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Πρόσβαση και Δικαίωμα στο άσυλο.
·        Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
·        Καταγγέλλουμε την Ελληνική Κυβέρνηση που στηρίζει και υιοθέτησε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που καταπατά τις διεθνείς συμβάσεις σε βάρος των προσφύγων, των μεταναστών, και της κυριαρχίας της χώρας μας.



Η πρόταση κατατέθηκε και υποστηρίχτηκε από τους δημοτικούς συμβούλους
Σταύρο Τζιορτζιώτη εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα
Τάσο Μαυρόπουλο και
Γιάννη Φραγκιαδάκη