Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Aπό τη συζήτηση για το θέμα των υπό απόλυση συμβασιούχων στο δήμο Βύρωνα

Συζητήθηκε ως 1ο θέμα (έκτακτο) στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, που έγινε την Τετάρτη 21/6/2017, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου της Παρασκευής 16/6 για την άμεση απόλυση όλων των συμβασιούχων, που έχουν παραταθεί οι συμβάσεις τους μέχρι και 31/12/2017 και το Ελεγκτικό δεν εγκρίνει τις πληρωμές των δεδουλευμένων από την παράταση και μετά. Στη συνεδρίαση παραβρισκόταν το σωματείο και οι συμβασιούχοι που είναι υπό άμεση απόλυση. Στο Βύρωνα σύμφωνα με το Σωματείο δουλεύουν 23 συμβασιούχοι που κινδυνεύουν με την άμεση απόλυση.

Ήδη από αυτούς οι 6 είναι απλήρωτοι από 19/5. Εκτός από τις ανακοινώσεις της Αριστερής Παρέμβασης για το θέμα επίσης, ανακοινώσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους έχουν βγάλει η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα και η Λαϊκή Συσπείρωση. Στην ψηφοφορία το ψήφισμα της δημοτ. Αρχής, που στην ουσία ταυτιζόταν με την κυβέρνηση, αλλά για να το ψηφίσουν και σύμβουλοι άλλων παρατάξεων, έβαλε κάτι περί ευθυνών της, πήρε 12 ψήφους. 

Το ψήφισμα του Σωματείου που στηρίχτηκε από την Αριστερή Παρέμβαση, τη Λαϊκή Συσπείρωση, ανεξαρτητοποιημένους συμβούλους, συμβούλους και άλλων παρατάξεων πλην της δημοτικής αρχής πήρε αρχικά 12 ψήφους και μετά από νέα καταμέτρηση έλαβε 14 ψήφους και ζητά:
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. 
  • Να συνεχιστεί κανονικά η πληρωμή. 
  • Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή τώρα όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. 
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των δήμων και της κοινωνίας. 
Από την Αριστερή Παρέμβαση αναδείξαμε επιπλέον την ανάγκη να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση, για δήμους στην υπηρεσία του λαού. Όχι στην εκχώρηση των δημόσιων υπηρεσιών στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εργολάβων. Στο Βύρωνα σήμερα δουλεύουν 425 μόνιμοι (από 710 που δούλευαν παλιότερα) και 230 ελαστικά εργαζόμενοι, δηλαδή αναλογία πλέον μεγαλύτερη από 1/3 για εργαζόμενους με προσωρινές συμβάσεις. Από τους 230 είναι 38 με ΕΣΠΑ (κυρίως σε παιδικούς σταθμούς), 25 στο κολυμβητήριο, 23 παρατασιούχοι και 144 με τα προγράμματα 8 μηνης «κοινωφελούς» εργασίας (οι 120 από τα κοινωφελή ήδη έχουν ξεκινήσει). Είναι φανερό ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επελαύνουν στο δημόσιο, εδραιώνοντας το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας σε όλη την κοινωνία και συρρικνώνοντας τις κοινωφελείς δημόσιες υπηρεσίες σε βάρος των κατοίκων και ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη τομέων από τις ιδιωτικές εταιρείες.