Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2002

ΕΚΛΟΓΙΚΗ 2002

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
με το δήμο-επιχείρηση, την πόλη-φυλακή, την κυβερνητική πολιτική

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
τη ζωή που μας αξίζει, στην πόλη που μας ανήκει

Ψηφίζουμε
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Πολιτών Βύρωνα

πολίτες του Βύρωνα:

Ζούμε σε μια νέα εποχή, την εποχή της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης. Την εποχή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, η οποία γίνεται όλο και πιο βάρβαρη και απάνθρωπη. Συνεχώς ξεσπούν νέοι πόλεμοι, με σκοπό να μοιραστεί ο κόσμος σε νέες σφαίρες επιρροής, ενώ για τα χρηματιστήρια και τις αγορές χιλιάδες άνθρωποι μετατρέπονται σε «κρέας για τα κανόνια τους». Διανύουμε την εποχή που όλα κινούνται στη λογική της λυσσαλέας αγοράς και της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που μας στερεί το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, που καταστρέφει το περιβάλλον και υποβαθμίζει διαρκώς τη ζωή μας. Είναι η εποχή της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ που γίνεται σφαγή των μισθωτών από τη μια και αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου από την άλλη.


Η εποχή που ο εφιάλτης της ανεργίας και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων φαντάζει όλο και πιο άγριος, η εποχή που τα κόμματα τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία δύσκολα τα ξεχωρίζει κανείς, εξαιτίας της κοινής αντιλαϊκής πολιτικής τους. Σήμερα επιχειρείται μια νέα πιο αντιδραστική τομή στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας, ενώ η τρομολαγνεία και η κρατική καταστολή τείνουν να γίνουν καθεστώς με στόχο να περιορίσουν και να καταργήσουν τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Σε αυτή την εποχή η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του κράτους και ασκεί τοπική πολιτική και οικονομική εξουσία. Ο Δήμος Βύρωνα αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά τοπικού κράτους, καθώς οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε αυτόν είναι όλο και περισσότερες, ενώ τα χρήματα που διαχειρίζεται υπερβαίνουν τα 11 δισ. δραχμές για το 2002. 


Στην εποχή αυτή η Δημοτική Αρχή της πόλης μας, συνεπικουρούμενη και από την αντιπολίτευση, λειτουργεί ως διαχειριστής μιας τοπικής αντιλαϊκής εξουσίας, που ευθυγραμμίζεται με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα χάνεται καθετί που θύμιζε την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της πόλης. 

Ο Δήμος Βύρωνα μετατρέπεται σε επιχείρηση και οι δημότες σε πελάτες. Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός εμπορευματοποιούνται, ενώ το κράτος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταβιβάζουν νέες αρμοδιότητες στους Δήμους, ψαλιδίζοντας ταυτόχρονα όλο και περισσότερο τα χρήματα που έπρεπε να αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ο Δήμος Βύρωνα γίνεται πρωταθλητής στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη φορομπηξία των δημοτών, στα ρουσφέτια και τις συναλλαγές. Και όλα αυτά προωθούνται από μια Δημοτική Αρχή που στηρίζεται από το ΚΚΕ, από μια δύναμη που καταγγέλλει την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική τους.  

Στο Δήμο Βύρωνα είναι αυτή η δύναμη που αποτελεί το μακρύ χέρι του κράτους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική κοινωνία μέσα από τη διαχείριση της δημοτικής εξουσίας.


ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ:
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ  

ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ [ρουσφέτια, συναλλαγές, εμπόριο ελπίδας των ανέργων, χαράτσι αποχέτευσης, κακοδιαχείριση, εργολάβοι, καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση του αθλητισμού - πολιτισμού - ελεύθερων χώρων], ΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΦΥΛΑΚΗ [έλλειψη πρασίνου, καταστροφή του Υμηττού, τσιμεντοποίηση, έργα προεκλογικής σκοπιμότητας, κυκλοφοριακό, ανύπαρκτη δημοτική συγκοινωνία].  

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
τρομολαγνεία, περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών,
ξενοφοβία, ανεργία, μισθοί και συντάξεις πείνας,
κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων,
νέος εργασιακός μεσαίωνας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας 

Υπάρχει ελπίδα!
Βρίσκεται στην αμφισβήτηση, την αντίσταση και τον αδιάκοπο αγώνα. Ήδη υπάρχουν κινήματα που ξεπροβάλλουν και αμφισβητούν την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, υπάρχουν δυνάμεις που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή στην πόλη και την κοινωνία. Περπάτησε με αυτές τις δυνάμεις, στηρίξου σε αυτές και στήριξέ τες. 

Την ώρα που όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και σωτήρες χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, την ώρα που σου λένε λόγια ψεύτικα και σου τάζουν τον ...ουρανό προκειμένου να πάρουν την ψήφο σου για να καθίσουν στην πολυθρόνα του δημάρχου που θα διαχειρισθεί την τοπική δημοτική εξουσία και τη διαπλοκή της, η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα προσπαθεί να σπάσει τη σιωπή και τη συναίνεση. Προσπαθεί να πάει κόντρα στο ρεύμα της συναλλαγής και της διαπλοκής. 

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την ανεξάρτητη δράση μας μαζί με τους πολίτες. Με όλους αυτούς που συναντηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στους δρόμους του αγώνα –από τον αγώνα για το Ασφαλιστικό μέχρι τον τρομονόμο, και από τη Γένοβα μέχρι το χαράτσι για την αποχέτευση και την προστασία του Υμηττού– διεκδικώντας από την κυβέρνηση και το Δήμο όλα όσα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι μετανάστες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. 

Γι’ αυτό σε καλούμε να γυρίσεις την πλάτη σε όλους αυτούς που σου στερούν το όνειρο, σε αυτούς που το δικαίωμα σου για εργασία το έχουν μετατρέψει σε εμπόριο ψηφοθηρίας και που ζητούν την ψήφο σου για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Μια πολιτική που έχει μετατρέψει το Δήμο σε επιχείρηση, την πόλη σε φυλακή και σε πόλη των εργολάβων και του κέρδους. 

Εμείς δεν διεκδικούμε το ρόλο ενός καλύτερου διαχειριστή της δημοτικής εξουσίας. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων, στην ανεξάρτητη δράση των πολιτών για τη ριζική βελτίωση της ζωής όλων μας. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, «Δεν μας ταιριάζει μια φέτα ψωμί, μας ανήκει όλο το καρβέλι».  Η ψήφος στην Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα θα είναι η δική σου φωνή, η φωνή της αντίστασης, της αμφισβήτησης, του αγώνα, της ελπίδας. Μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, για μια καλύτερη ζωή στην πόλη και την κοινωνία.

πρόγραμμα διεκδίκησης και πάλης 
Χωρίς καμία διάθεση προτασιολογίας, υποσχέσεων και παντογνωσίας, διατυπώνουμε ένα πλαίσιο στόχων, διεκδικήσεων και πάλης, κόντρα στη λογική του εφικτού, της ανάπτυξης και των έργων που δήθεν γίνονται για τις ανάγκες των πολιτών.

αυτή η πόλη δεν μας ταιριάζει 
Ζούμε σε μια πόλη πληγωμένη που την πνίγει το μπετόν. Σε μια πόλη που τίποτα δεν άφησαν για να θυμίζει την ιστορία της. Οι γειτονιές χάθηκαν, τα προσφυγικά σπίτια, που αποτελούσαν τον ιστό της πόλης, θυσιάστηκαν και θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής άναρχης ανάπτυξης, των εργολάβων και του κέρδους.

τολμάμε να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα, γιατί αγωνιζόμαστε για την πόλη που ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

Αναζητούμε ένα άλλο μοντέλο ζωής στην πόλη, που θα έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μια διαφορετική πόλη στην προοπτική διαμόρφωσης μιας άλλης κοινωνίας, με αποκέντρωση και επαφή του ανθρώπου με τη φύση και των ανθρώπων μεταξύ τους. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός μαζικού ριζοσπαστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος της εποχής μας, στη συγκρότηση ενός κοινωνικού πολιτικού πόλου που θα προβάλλει την ανάγκη της εργατικής χειραφέτησης και της ανεξάρτητης δράσης, και σε τοπικό επίπεδο.

Αγωνιζόμαστε για να αναβαθμιστούν οι γειτονιές της πόλης.
Σε κάθε γειτονιά της πόλης υπάρχουν εδώ και χρόνια τα ίδια προβλήματα που έχουν διαμορφώσει μια άσχημη πραγματικότητα. Τα προβλήματα μπορεί να καταγράφονται στα προεκλογικά φυλλάδια των παρατάξεων και της Δημοτικής Αρχής παραμένουν όμως άλυτα και οξύνονται. 
Ιδιαίτερα για την περιοχή του Καρέα, που κινδυνεύει να αποκοπεί από την υπόλοιπη πόλη, προτείνουμε να δημιουργηθεί διαμερισματικό συμβούλιο με αρμοδιότητες ουσιαστικές και κατοχυρωμένες, το οποίο θα εκλέγεται ταυτόχρονα με το Δημοτικό Συμβούλιο και που σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής θα μπορεί να προωθεί αποφασιστικά τα οξυμένα προβλήματα (συγκοινωνιακό, Υμηττός, πλατείες, παιδικοί σταθμοί, γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη κ.λπ.). 
Μόνη λύση είναι η ανεξάρτητη δράση και η ενεργοποίηση των πολιτών που θα διεκδικήσουν από το Δήμο να στραφεί στη γειτονιά και τους κατοίκους της.

απαιτούμε

- παλιά εγκαταλειμμένα σπίτια να διαμορφωθούν σε στέκια νεολαίας (σε κάθε γειτονιά) με βιβλιοθήκες, Ίντερνετ, πολιτιστικές δραστηριότητες.
- κάθε γειτονιά να έχει τη δική της πλατεία και παιδική χαρά. Άμεση προτεραιότητα (Νεράιδα, Αύρα, Καρέας).
- δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (βρεφών - νηπίων) σε κάθε γειτονιά (Καρέα, Ζωοδόχο Πηγή, Φρυγία).

ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι δικαίωμα των πολιτών

Για την Αριστερή Παρέμβαση ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι έννοιες που συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Αποτελούν δικαίωμα και κοινωνική ανάγκη όλων των πολιτών και δεν είναι εμπόρευμα, γι’ αυτό και πρέπει να παρέχονται δωρεάν και χωρίς σπόνσορες. Κυβέρνηση και Δήμος έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν στους πολίτες όλες εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται δωρεάν. 

Η Δημοτική Αρχή με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα αναπαράγει την κυρίαρχη λογική της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού. Το Θέατρο Βράχων λειτουργεί μακριά από τις πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Με εξαίρεση τους ημέτερους, που έχουν εξασφαλισμένες δωρεάν προσκλήσεις, για χιλιάδες συμπολίτες μας (νέους, άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους) είναι σαν να μην υπάρχει το Φεστιβάλ αφού η τιμή του εισιτηρίου γι’ αυτούς είναι απαγορευτική. 

Το Παιδικό Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια φέρει έντονα τη σφραγίδα των σπονσόρων, ενώ οι μικροί μαθητές που καλούνται να πάρουν μέρος σε αυτό πρέπει να πληρώσουν αρκετά χρήματα και οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Το Στέκι Νεολαίας μετατράπηκε και αυτό σε Δημοτική Επιχείρηση. Στις γειτονιές της πόλης που έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη και την πολιτιστική περιθωριοποίηση πολιτιστικά δρώμενα δεν εξαλίσσονται, ενώ μια σειρά χώροι που θύμιζαν την ιστορία και τη διαδρομή αυτής της πόλης καταστράφηκαν. Η αναφορά στη Σμύρνη και το μικρασιατικό πολιτισμό χρησιμοποιείται από τους διοικούντες ως μέσο δημοσίων σχέσεων και τίποτε περισσότερο. 

Αγωνιζόμαστε για μια άλλη πολιτιστική πολιτική, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανθρώπου, θα καλλιεργεί το στοιχείο της χειραφέτησης και της αναζήτησης. Δεν θα αποδεικνύει μόνο τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά θα φέρνει σε επαφή τον άνθρωπο και με την πολιτιστική έκφραση και την τέχνη. 
απαιτούμε
- στο κέντρο της πολιτιστικής παρέμβασης του Δήμου να βρεθούν οι γειτονιές της πόλης.
- να δημιουργηθούν στο Δήμο υποδομές για σταθερή ανάπτυξη και ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και της παρουσίασης της σύγχρονης τέχνης στην πόλη μας.
- δημιουργία ερασιτεχνικού μουσικού φεστιβάλ και πολιτιστικού πάρκου στην Εργάνη για να στεγαστούν τα τμήματα διαφόρων δραστηριοτήτων.
- αναβάθμιση του θεσμού του Παιδικού Φεστιβάλ, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, με συμμετοχή των παιδιών και στη μορφή και στο περιεχόμενο.
- δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων στεκιών νεολαίας –και όχι Δημοτικές Επιχειρήσεις– σε κάθε γειτονιά της πόλης (με Ίντερνετ, βιβλιοθήκη, μουσική).
- στήριξη της πολιτιστικής προσφοράς της σχολής ΝΤΑΝΚΑΝ, χωρίς το στοιχείο της εμπορευματοποίησης και με παράλληλη επέκταση των δραστηριοτήτων της σε άλλες γειτονιές του Βύρωνα.

και επειδή πολιτισμός δεν είναι μόνο
το τραγούδι...
 
απαιτούμε
- ενίσχυση του Δημοτικού Κινηματογράφου και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του.
- ανέγερση λαογραφικού μουσείου για να διασωθούν τα ντοκουμέντα και να αναδειχτεί η ιστορία της προσφυγιάς ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
- αναζωογόνηση του θεσμού του Λαϊκού Πανεπιστημίου με επιτροπή χωρίς παραταξιακά κριτήρια και συμμετοχή των πνευματικών ανθρώπων του Βύρωνα.
- να δημιουργηθεί Δημοτική Πινακοθήκη, να αναβαθμιστούν τα τμήματα θεάτρου, φωτογραφίας, εικαστικών.
- Ενιαίο Νομικό Πρόσωπο για τον πολιτισμό, ένταξη σε αυτό των χώρων (ΝΤΑΝΚΑΝ, Φιλαρμονικής και βιβλιοθήκης). Διαμόρφωση σύγχρονων παιδότοπων για τη δωρεάν ψυχαγωγία των παιδιών.
- να φτιαχτεί ένα δίκτυο πεζόδρομων σε κάθε γειτονιά, ύστερα από κυκλοφοριακή μελέτη και με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Όχι στους πεζόδρομους-εμπορικά κέντρα που έχουν καταληφθεί από αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα τα οποία δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στους πολίτες.
- να προχωρήσει η αγορά του ακινήτου στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Χαριδήμου και να διαμορφωθεί ο χώρος σε πλατεία σύμφωνα με το αίτημα των κατοίκων.
- να μην επεκταθούν οι εγκαταστάσεις της ΝΤΑΝΚΑΝ, όπως προτείνει η Δημοτική Αρχή, στον ελεύθερο χώρο στη συμβολή των οδών Δικαιάρχου και Χρυσαφής, και ο χώρος αυτός να γίνει επιτέλους πλατεία.

για τον αθλητισμό

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ

Οι περισσότεροι νέοι της πόλης στερούνται το δικαίωμα της άθλησης εξαιτίας της έλλειψης αθλητικών χώρων και αναγκάζονται να το αγοράσουν σε τσουχτερή τιμή. Ο δήμος με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων και ύστερα από διαμαρτυρίες των πολιτών προχώρησε σε συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Κουταλά, μόνο που για να αθληθεί πλέον κάποιος χρειάζεται να πληρώσει (ποδόσφαιρο, τένις κ.ά.). Ο χώρος απέναντι από το Πικνίκ χρόνια τώρα διαμορφώνεται αλλά μένει πάντα ο ίδιος. Το κολυμβητήριο έχει «κολλήσει» στα μπετά και η Δημοτική Αρχή δεν φαίνεται ικανή να διεκδικήσει αποτελεσματικά το χώρο από το δασαρχείο. Καινούργιος αθλητικός χώρος έχει χρόνια να δημιουργηθεί στην πόλη, ενώ στις γειτονιές της πόλης αθλητικοί χώροι δεν υπάρχουν.
απαιτούμε
- όλοι οι αθλητικοί χώροι του Δήμου να διατίθενται δωρεάν στους πολίτες.
- να προχωρήσουν οι εργασίες στο κολυμβητήριο και το Πικνίκ.
- δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, δημοτικών γυμναστηρίων σε όλες τις γειτονιές της πόλης.
- δημιουργία αθλητικών ακαδημιών στο πλαίσιο του αθλητικού οργανισμού του Δήμου.
- Ενιαίο Νομικό Πρόσωπο για τον αθλητισμό (αθλητικός οργανισμός, αθλητικό γυμναστήριο), και διασφάλιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ικανού να στηρίξει μια μόνιμη αθλητική δραστηριότητα με σχέδιο και προοπτική.

Γίνε κι εσύ εθελοντής στον αγώνα ενάντια στην Ολυμπιάδα: Πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες με το χαρακτήρα που έχουν σήμερα δεν προωθούν τον αθλητισμό, την άμιλλα και τη φιλία μεταξύ των λαών, αντίθετα ενισχύουν τα κέρδη των επιχειρήσεων και καταστρέφουν το περιβάλλον.

για τα ζητήματα παιδείας 
Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι δικαίωμα στη ζωή και η πολιτεία πρέπει ισότιμα να το διασφαλίζει σε όλους. Η μόρφωση όμως, στην κοινωνία που ζούμε είχε και έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, δεν μπορούν όλα τα παιδιά να σπουδάσουν και να αποκτήσουν ικανότητες ανάλογες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής. 

Σήμερα το σχολείο πρέπει να παρέχει εφόδια ώστε οι νέοι να διαμορφώνουν ολόπλευρη προσωπικότητα, να κατακτούν τη γνώση με επιστημονικό τρόπο και να μη διαμορφώνει ανθρώπους αδύναμους και χωρίς κριτήρια και βούληση. 

Αντιπαλεύουμε λοιπόν την πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία. Είναι όμως αναγκαίο να ενταθεί ο αγώνας και να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Παράλληλα, πρέπει να απαιτήσουμε να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες, να καταργηθεί η παραπαιδεία που σήμερα ροκανίζει τον προϋπολογισμό του εργατικού νοικοκυριού και να γίνουν μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών από την επετηρίδα, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη. 

Τα προβλήματα της μόρφωσης (περιεχόμενο σπουδών, είσοδος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, επαγγελματικός προσανατολισμός, ελλείψεις εκπαιδευτικών) δεν μπορεί να τα λύσει ο Δήμος, γιατί είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας. Ο Δήμος όμως έχει τις δικές του ευθύνες για την έλλειψη σχολείων και αιθουσών, αλλά και για την πλημμελή συντήρηση των κτιρίων.  

Δεν είναι δυνατόν στο Βύρωνα του 2002 οι τουαλέτες και τα υπόγεια να γίνονται αίθουσες διδασκαλίας ή να μετατρέπονται σε αίθουσες εκπαιδευτικών, όπως συμβαίνει με τα σχολεία του Χαραλμπόπουλου και της Μυρακτής. Απαιτούμε να δεσμευτούν από το δήμο άμεσα χώροι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε συνεργασία με τον ΟΣΚ να φτιαχτούν νέες σχολικές μονάδες σύγχρονες και με επιστημονικές προδιαγραφές, έτσι ώστε όλα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) να είναι πρωινά.
.....διεκδικούμε
- ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο, γιατί για εμάς η μόρφωση δεν είναι απλώς ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής.
- να δημιουργηθεί σχολείο γαι άτομο με ειδικές ανάγκες.
- να υπάρχουν σχολικά λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία.


παιδικοί σταθμοί 
Στο Δήμο Βύρωνα λειτουργούν σήμερα 6 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι μεταβιβάσθηκαν στο Δήμο από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας εδώ και ενάμιση χρόνο. Οι σταθμοί αυτοί στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, από τα οποία τα περισσότερα δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό. Τα προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία των σταθμών συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται εντονότερα εξαιτίας και της αδιαφορίας που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή, ενώ η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής είναι ορατή. 

Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού (επιστημονικού και βοηθητικού) είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν. Ο μεγάλος αριθμός νηπίων, σε σχέση με το προσωπικό, δεν βοηθά στην προσφορά μιας καλύτερης διαπαιδαγώγησης, αντίθετα υποτιμά τον παιδαγωγικό ρόλο του επιστημονικού προσωπικού και μετατρέπει το σταθμό σε παιδοφυλακτήριο.  

Η αριστερή παρέμβαση πολιτών βύρωνα θα συμβάλλει ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα γονιών και εργαζομένων που θα διεκδικεί
- σύγχρονους δημόσιους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (βρεφών και νηπίων). Δημιουργία καινούργιων σταθμών –με προτεραιότητα στον Καρέα, τη Ζωοδόχο Πηγή και τη Φρυγία που σήμερα δεν υπάρχουν. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Κατάργηση των τροφείων. Να διατεθούν περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου για τους σταθμούς.
- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (βοηθητικού, επιστημονικού) ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.
- σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή.
- να υπάρξει λειτουργία και βρεφονηπιακών τμημάτων στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η κτιριακή υποδομή και το ανάλογο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
- ίδρυση παιδικού σταθμού για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
- ενιαία εκπαιδευτική διαδικασία για όλα τα νήπια, ένταξη των νηπιαγωγείων στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.
- δωρεάν μεταφορά των παιδιών με σχολικά λεωφορεία.


περιβάλλον ελεύθεροι χώροι
 
Τα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, τη δόμηση και την προστασία του Υμηττού αποτελούν πλευρές της καθημερινής ζωής του πολίτη και κάθε μέρα που χάνεται χωρίς να αντιμετωπίζονται είναι σε βάρος όλων μας. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να διεκδικήσουν από το Δήμο να αλλάξει πολιτική και σε αυτά τα ζητήματα, με στόχο να αλλάξει η εικόνα της πόλης, αναβαθμίζοντας αισθητικά και ουσιαστικά τη ζωή μας. 

Ο Υμηττός αποτελεί πηγή ζωής –ιδιαίτερα για το Βύρωνα αλλά και για όλο το λεκανοπέδιο– και πρέπει οι πολίτες να τον προστατέψουμε από το Δήμο, τους εργολάβους, την κυβέρνηση και την Εκκλησία που θέλουν να τον καταστρέψουν.  

Αντιταχτήκαμε στην Περιφερειακή Υμηττού, σήμερα όμως είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις που προέκυψαν από τη χάραξή της.
απαιτούμε
- να καθοριστούν τα όρια του Δήμου Βύρωνα με τον Υμηττό, ώστε να σταματήσει η καταπάτηση του δάσους.
- να φύγουν τα στρατόπεδα και ο χώρος να μείνει ελεύθερος για τους πολίτες.
- να κλείσει το λατομείο του Πολύδωρα και ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
- να σταματήσει ο Δήμος να μεταφέρει στον Υμηττό τα εγκαταλειμμένα οχήματα μετατρέποντας το βουνό σε νεκροταφείο αυτοκινήτων γεμάτο μπάζα και σκουπίδια.
- οι παρεμβάσεις του Δήμου στον Υμηττό να είναι συμβατές με το περιβάλλον, να μη φτιαχτούν καφετερίες και διάφορα άλλα συγκροτήματα.
- να απομακρυνθεί η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών από τον Υμηττό και να σταματήσει η Εκκλησία να τοποθετεί ταμπέλες ιδιοκτησίας και να σχεδιάζει να χτίσει εκκλησιαστικό μέγαρο.
- να ενιαιοποιηθούν οι χώροι (ρέμα Γρανικού, άλσος Ζωοδόχου Πηγής, Πικνίκ, Λόφος του Αράπη) και να αποτελέσουν πρότυπο χώρο αναψυχής και περιπάτου για όλη την περιοχή χωρίς το στοιχείο της εμπορευματοποίησης.
- να δημιουργηθούν πεζόδρομοι γύρω από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, χωρίς να καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα.
- να γίνουν παρεμβάσεις για να διατηρηθεί η ιστορία αυτής της πόλης πριν χαθεί ό,τι –έστω και ελάχιστο– έχει απομείνει.
- να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και ανώτερο επιτρεπτό ύψος των οικοδομών για να διαφυλαχτούν γειτονιές όπως η Μεταμόρφωση, μέρος από τη Νεράιδα, τη Νέα Ελβετία, τη Ζωοδόχο Πηγή, τη Φρυγία και να μη μετατραπεί όλος ο Βύρωνας σε τσιμεντούπολη.
- να δημιουργηθούν καινούργιοι ελεύθεροι χώροι (από το 1985 και μετά κανένας καινούργιος ελεύθερος χώρος δεν έχει δημιουργηθεί).


διεκδικούμε μια πόλη για να μπορεί ο πολίτης να ζει και να κυκλοφορεί 
Λέμε «όχι» στην αλόγιστη χρήση του Ι.Χ. Ζητάμε ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Να δημιουργηθεί επιτέλους δωρεάν δημοτική συγκοινωνία, που να συνδέει τις γειτονιές μεταξύ τους, αλλά και με το μετρό και την πανεπιστημιούπολη. Είμαστε αντίθετοι στην κατάληψη των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων από τους εμπόρους των αυτοκινήτων.  

Χρόνια τώρα υπόσχονται ότι θα φτιάξουν δημοτικά γκαράζ. Στα προεκλογικά φυλλάδια υπάρχουν οι μακέτες, η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει (στο φυλλάδιο του δημάρχου το 1994 υπήρχε η υπόσχεση ότι στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου θα δημιουργηθεί γκαράζ, σήμερα η πλατεία έχει ανασκευαστεί, γκαράζ όμως δεν φτιάχτηκε)

Απαιτούμε δημόσιους χώρους για δωρεάν στάθμευση.  

Είμαστε αντίθετοι με την ύπαρξη και λειτουργία δημοτικής αστυνομίας, γιατί λέμε «όχι» στην παραπέρα αστυνόμευση της ζωής μας και την καταστολή. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι αυτή που πρέπει να οδηγεί στην τήρηση κανόνων συμπεριφοράς και σωστής οδικής κυκλοφορίας, ενώ η φροντίδα για μια καλύτερη ζωή στην πόλη πρέπει να είναι υπόθεση όλων των πολιτών και όχι της αστυνομίας.


καθαριότητα
Η Δημοτική Αρχή απέτυχε και σε αυτόν τον τομέα παρά τις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Ένα δισ. τετρακόσια εκατ. δρχ. πλήρωσαν οι δημότες για την καθαριότητα το 2001. Από τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκε για την καθαριότητα παρά μόνο το 55%-60%. Ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού είναι γερασμένο και επικίνδυνο να κυκλοφορεί, ενώ οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους είναι απαράδεκτες, αφού δεν υπάρχουν ούτε αποδυτήρια. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
- η πόλη στην οποία ζούμε να είναι μια πόλη ανθρώπινη και καθαρή. Για να γίνει αυτό υπάρχει ανάγκη από μια ριζικά διαφορετική αντίληψη για τη συλλογή, τη διαχείριση, τη διάθεση των απορριμμάτων, αλλά και τη διαχείριση των χρημάτων που πληρώνουν οι πολίτες.
- είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση και τη δημιουργία δημοτικής επιχείρησης στην καθαριότητα.
- Διεκδικούμε ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει:
- σχεδιασμό για καθημερινή περισυλλογή των απορριμμάτων.
- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας (αποδυτήρια, πλυντήρια, εμβολιασμοί κ.λπ.).
- σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.
- αγορά νέων απορριμματοφόρων που θα φροντίζουν ταυτόχρονα και για το πλύσιμο των κάδων, σαρώθρων, ανοικτών μικρών τρίκυκλων για δυνατότητα άμεσης επέμβασης και άλλων σύγχρονων μηχανημάτων.
- τεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό του συνεργείου.
- μηχανική περισυλλογή και τοποθέτηση κάδων σε όλες τις γειτονιές της πόλης.
- κάδους απορριμμάτων βυθισμένους στο έδαφος.
- καθαρισμό εγκαταλειμμένων σπιτιών και οικοπέδων.
- εξειδικευμένους τρόπους για την περισυλλογή των ογκωδών απορριμμάτων (ελαστικά, εγκαταλειμμένα οχήματα).
- σύστημα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Να λειτουργήσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής προστασίας. Ο Δήμος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

εργαζόμενοι στο δήμο και τη δημοτική επιχείρηση:
- Η εργασία είναι δικαίωμα όλων
- Όχι στα ρουσφέτια και τις συναλλαγές του δημάρχου
- Όχι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την απλήρωτη εργασία 

Η Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια είναι πρωταθλήτρια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το όργιο των προεκλογικών προσλήψεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, αντί να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυτές γίνονται διαμέσου της Δημοτικής Επιχείρησης χωρίς να τηρείται καμία διαδικασία και με στόχο την αναζήτηση ψήφων. Πάνω από 200 άτομα εργάζονται στο Δήμο μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης και με συμβάσεις έργου. Η κυβέρνηση Σημίτη έχει βρει στο Δήμο Βύρωνα τον καλύτερο σύμμαχό της στην προώθηση της αντεργατικής πολιτικής της. 

Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση είναι οι χειρότεροι αμειβόμενοι εργαζόμενοι στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί η Δημοτική Αρχή δεν δέχεται να εφαρμόσει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως άτομα δίχως δικαιώματα, ενώ για να πληρωθούν (ύστερα από αρκετούς μήνες καθυστέρησης χρειάστηκε να πάρει ο Δήμος δάνειο αξίας 460 εκατ. δρχ., το οποίο καλούνται τώρα να πληρώσουν ιο πολίτες αυτής της πόλης. 
αγωνιζόμαστε
- Για να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης - κεφαλαίου, ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν. Για την κατάργηση των αντι-ασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Για τη μείωση των ωρών εργασίας και των ορίων συνταξιοδότησης, γιατί μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια.
- Λέμε «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις, στη μερική απασχόληση, στην καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων, στα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.
απαιτούμε
- ενιαία εργασιακή σχέση για όλους. Ίση αμοιβή για ίδια εργασία.
- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα. Όχι προσλήψεις από το παράθυρο, όχι στις αναθέσεις έργου. Μονιμοποίηση όσων δουλεύουν στο Δήμο και καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Καμία πρόσληψη, απόλυση ή
μετακίνηση των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση
- οι εργαζόμενοι στη φύλαξη των σχολείων και στα δημοτικά ιατρεία να ενταχθούν στις σχολικές επιτροπές και στο Δήμο.

όχι στις δημοτικές επιχειρήσεις
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ..

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ....

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 2000...:


- ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
- ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.
- ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ.
- Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

στην ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
της ΤΟΠΙΚΗΣ και ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 

Είμαστε ενάντια στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, γιατί είμαστε ενάντια σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου αποτελεί σκάνδαλο. Είναι η μαύρη τρύπα της οικονομίας του Δήμου Βύρωνα. Λειτουργεί έξω από τα πλαίσια ελέγχου, δεν εφαρμόζει διαδικασίες του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις, καταπατά εργατικά δικαιώματα και δεν πληρώνει το ΙΚΑ, αφού το χρέος σε αυτό ξεπερνά το 1 δισ. 200 εκατ. δρχ. 

Χρησιμοποιείται για να προωθηθούν ρουσφετολογικές πελατειακές σχέσεις, να δεσμευθούν ηθικά και πολιτικά εργαζόμενοι, να ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, να τραβά όλη τη λειτουργία του Δήμου στη λογική της επιχειρηματικότητας. Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες είναι πανάκριβες, ενώ δεν έχει κανένα κοινωνικό χαρακτήρα στη λειτουργία της. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Δήμος έχει στηρίξει τη Δημοτική Επιχείρηση με πάνω από 2,5 δισ. δρχ. Αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να είχαν δοθεί για να βελτιωθεί η ζωή των δημοτών και όχι για τα ρουσφέτια του δημάρχου ή την κάλυψη της κακοδιαχείρισης και τη στήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης, που η Δημοτική Αρχή με την πολιτική της κατάντησε προβληματική και καταχρεωμένη.  

Είμαστε ενάντια στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων του Δήμου στη Δημοτική Επιχείρηση. Λέμε «όχι» στη διαχείριση και στην ανάπτυξή της. Επιδιώκουμε την απεμπλοκή της από το Δήμο στην προοπτική της κατάργησης της αφού πρώτα προσωπικό και υπηρεσίες της περάσουν εξ ολοκλήρου στο Δήμο.

τα οικονομικά του δήμου 
Για την Αριστερή Παρέμβαση τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι ένα διαχειριστικό λογιστικό ζήτημα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε λογικές και πρακτικές που αντιλαμβάνονται το Δήμο ως επιχείρηση και τους δημότες ως πελάτες. Είμαστε αντίθετοι σε λογικές δημοτικών λαχείων, ομολόγων και άλλων χρηματιστηριακών μεθόδων για τη δήθεν αύξηση των εσόδων του Δήμου.

Ποτέ άλλοτε ο Δήμος Βύρωνα δεν διαχειριζόταν τόσα χρήματα. Ο προϋπολογισμός του το 2002 ξεπέρασε τα 11 δισ. δρχ., πάνω από το 50% των χρημάτων αυτών εισπράττονται από τους δημότες, ενώ η οικονομική του διαχείριση είναι κοινωνικά άδικη. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός συντάσσεται μακριά από τους πολίτες, η δημοτική φορολογία είναι άδικη και ισοπεδωτική, γιατί δεν παίρνει υπόψη τις δυνατότητες και την κοινωνική θέση του πολίτη. Το χαράτσι της αποχέτευσης και τα υψηλά δημοτικά τέλη δείχνουν την κοινωνική ευαισθησία και πολιτική της Δημοτικής Αρχής.  

Απαιτούμε από το κράτος να δοθούν στους Δήμους τα χρήματα που παρακρατά η κυβέρνηση. Να αυξηθεί το εξευτελιστικό ποσό του 2,5% του κρατικού προϋπολογισμού και η επιχορήγηση να γίνεται με βάση τον πραγματικό πληθυσμό της πόλης και όχι τους απογραμμένους. Να αυξηθούν τα κονδύλια που δίνονται στους Δήμους από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, χωρίς δεσμεύσεις από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση για το που θα διατεθούν. Οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχους πόρους.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ «ΠΝΙΓΕΙ» ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
ΟΧΙ
- ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
- ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

όχι στο δήμο-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ με τους δημότες για ΠΕΛΑΤΕΣ! Οι πολίτες αυτής της πόλης πρέπει να έχουν λόγο στη σύνταξη του προϋπολογισμού και στον καταμερισμό των κονδυλίων του.

αγωνιζόμαστε για

- να υπάρχει έλεγχος στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και να γίνεται ετήσιος δημόσιος απολογισμός.
- να επιστραφούν στους δημότες τα χρήματα που εισέπραξε ο Δήμος για την αποχέτευση.
- να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των δημοτών γιατί έχει κεφαλικό ισοπεδωτικό χαρακτήρα. Κανένας νέος δημοτικός φόρος, επανεξέταση των σημερινών φόρων με στόχο τη μείωση ως και την κατάργησή τους.
- να συμμετέχουν οι μαζικοί φορείς της πόλης στη σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της πόλης.
- να αλλάξει ο τρόπος προμηθειών και αναθέσεων έργων του Δήμου.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΔΗΜΟΣ
ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ
ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

- ΟΧΙ στη νέα αύξηση (12%) των Δημοτικών Τελών
- Να καταργηθούν τα δημοτικά χαράτσια
- Να δοθούν στους δημότες τα χρήματα που παρακρατά η κυβέρνηση

Ανεξάρτητη δράση των Πολιτών
για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας

κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη 
Αγωνιζόμαστε για να υπάρξει κοινωνική πολιτική στο Δήμο που στο κέντρο της θα βρίσκεται ο άνθρωπός και οι καθημερινές του ανάγκες. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να αγκαλιάζει πρώτα-πρώτα τους άνεργους, τους φτωχούς, τη νεολαία, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μετανάστες, τους εργαζόμενους. 
Θέλουμε να αναδειχτούν τα στοιχεία της αλληλεγγύης, της φιλίας, της συντροφικότητας και της αξιοπρέπειας ενάντια στα στοιχεία της αναλγησίας της τοπικής εξουσίας, της κοινωνικής αδιαφορίας και της περιθωριοποίησης. 
Η μεγαλύτερη συμβολή της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι ότι μετατρέπει το Δήμο σε επιχείρηση και τους δημότες σε πελάτες. Η αναλγησία της Δημοτικής Αρχής έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει ο Δήμος από το Κέντρο Συμβουλευτικής για άτομα με ειδικές ανάγκες (λειτουργεί στο χώρο του Σκοπευτηρίου). Ο κάθε πολίτης αυτής της πόλης έχει δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην κοινωνική φροντίδα και την αλληλεγγύη. 
γι’ αυτό διεκδικούμε
- περισσότερα χρήματα από το δημοτικό προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική.
- τη δημιουργία Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης για τον ενιαίο σχεδιασμό, την επιστημονική τεκμηρίωση τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου, την ενιαία εργασιακή σχέση των εργαζομένων.
- Να ενταχθούν σε αυτόν τα ΚΑΠΗ, τα Δημοτικά Ιατρεία και να αναπτύξει τη δράση του για τα άτομα με αναπηρίες, τους μετανάστες, τη νεολαία, τα ναρκωτικά.
στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώκουμε
- την αναβάθμιση των ΚΑΠΗ ως κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων και όχι ως λέσχη καφενείου.
- τη στήριξη των Δημοτικών Ιατρείων, την τακτοποίηση του σημερινού προσωπικού τους και την πρόσληψη νέου επιστημονικού προσωπικού. Να απαιτήσει ο Δήμος την αναβάθμιση του πολυιατρείου από το υπ. Υγείας.
- τη συμμετοχή του Δήμου Βύρωνα στο Κέντρο Συμβουλευτικής για άτομα με ειδικές ανάγκες και τη δημιουργία παιδικού σταθμού για παιδιά με ιδιαιτερότητες.
- τη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά σε συνεργασία με τις μονάδες απεξάρτησης.


για την άμεση δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών 
Η σημερινή λειτουργία του Δήμου είναι αντιδημοκρατική, δημαρχοκεντρική, στηρίζεται στη λογική του δημάρχου ως παράγοντα, ενώ ο τρόπος που λειτουργεί και αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ξένος και μακριά από τον πολίτη

Η κατάχρηση της εξουσίας και τα φαινόμενα διαπλοκής προκαλούν την αποστροφή των πολιτών προς τα κοινά. Ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι κατ’ επίφαση δημοκρατικός, ενώ οι αποφάσεις του παίρνονται μακριά από τους πολίτες. 

Το σύστημα εκλογής (ενισχυμένη αναλογική) και ο δεύτερος γύρος για την εκλογή του δημάρχου είναι βαθιά αντιδημοκρατικά, αποκλείουν την εκπροσώπηση όλων των φωνών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ με το Β΄ γύρο των εκλογών καλλιεργούνται φαινόμενα συναλλαγής, αλλά και ο βιασμός της πραγματικής θέλησης των ψηφοφόρων. 

Η Αριστερή Παρέμβαση στηρίζεται και προβάλλει την ανεξάρτητη δράση των πολιτών για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Διεκδικούμε από το κράτος και το Δήμο όλα όσα μας ανήκουν. Αγωνιζόμαστε για τη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, λαϊκών συνελεύσεων και δημοψιφησμάτων. 
απαιτούμε
- καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
- η ανάδειξη των Δημοτικών Συμβουλίων και του δημάρχου να γίνονται με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή.
- να δεσμευτούν όλες οι παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές για τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο όλων των παρατάξεων που με απλή αναλογική θα συμμετείχαν σε αυτό.
- καθιέρωση δεσμευτικών λαϊκών συνελεύσεων και τοπικών δημοψηφισμάτων για ζητήματα που αφορούν την πόλη. 
Σε μια εποχή που η εξουσία όχι μόνο περιφρονεί αλλά και στρέφεται ενάντια στους πολίτες εμείς επιδιώκουμε τη συμμετοχή τους στη σύνθεση των διαφόρων επιτροπών και οργανισμών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, χωρίς παραταξιακά κριτήρια και αποκλεισμούς. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα ψήφου όλων των πολιτών, αλλά και των μεταναστών που ζούνε στην πόλη μας.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΤΖΟΡΤΖΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Νικολάου, εκπαιδευτικός
Επικεφαλής

Αλτάνη Ευσταθία του Αθανασίου, φιλόλογος - διορθώτρια
Αναστούλης Παύλος του Σωτηρίου, ελαιοχρωματιστής
Αργυροπούλου Θεοδώρα του Παναγιώτη, ιδιωτικός υπάλληλος
Βασιλικού Χριστίνα του Κωνσταντίνου, μαθηματικός, καθ. σε φροντιστήριο
Γεωργάκης Δημήτριος του Χαριλάου, ηλεκτρ/γος μηχανικός, εργαζόμενος ΟΑΚΑ
Γεωργιάδης Κωνσταντίνος του Ευσταθίου, ιδιωτικός υπάλληλος - μηχανολόγος
Γιαννακόπουλος Γεώργιος του Σπήλιου, φαρμακοποιός
Γουδέλης Αναστάσιος του Γεωργίου, ηλεκτρ/γος-μηχαν. στον ΗΣΑΠ
Καλαμπόκας Χρήστος του Κωνσταντίνου, ηλεκτ/γος-μηχαν. σε τεχνική εταιρεία
Κατσιούλας Κωνσταντίνος του Χρήστου, ορθοπεδικός γιατρός στο ΙΚΑ Βύρωνα
Κεχαγιά Χριστίνα του Κωνσταντίνου, φαρμακοποιός
Κλεινοπούλου Χρυσούλα του Βασιλείου, σχεδιάστρια
Κλιάφα Άρτεμις του Ιωάννη, εκπαιδευτικός
Κοτλιάς Εμμανουήλ του Βαΐου, βιοϊατρικός μηχανικός
Κουτεντάκης Φραγκίσκος του Αλεξάνδρου, οικονομολόγος
Κουφάκης Γεώργιος του Νικολάου, ιδιωτικός υπάλληλος-λογιστής
Μακρής Αντώνης του Θεοδώρου, βιβλιοϋπάλληλος
Μακρής Νικόλαος του Αλεξάνδρου, φοιτητής
Μιλτσακάκης Μιχαήλ του Νικολάου, εκπαιδευτικός
Μποτής Δημήτριος του Κωνσταντίνου, φυσικός καθηγητής σε φροντιστήριο
Προσκεφαλά Παρασκευή του Χαραλάμπου, εργάτρια
Σιδερίδης Αντώνιος του Διονυσίου, μουσικός
Συμεωνάκη Χαρίκλεια του Γεωργίου, βιολόγος
Τόλης Χρήστος του Ηλία, πολιτικός μηχανικός
Τσιαντής Νικόλαος του Ιωάννη, φυσικός, εργαζόμενος στη ΔΕΗ
Φερεντίνου Αναστασία του Μιχαήλ, φυσικός, καθηγήτρια σε φροντιστήριο
Χαρχαλάς Μιχαήλ του Βασιλείου, εργαζόμενος στην ΠΥΡΚΑΛ
Χατζηϊωάννου Δημήτριος του Άγγελου, οικοδόμος
Χατζηστέλιος Δημήτριος του Γεωργίου, βιβλιοθηκονόμος
Χριστοδουλοπούλου Αναστασία - Θεώνη του Αγησιλάου, φοιτήτρια
Χρυσοχοΐδου Αναστασία του Θεοφάνη, τραπεζοϋπάλληλος
Ψαθάς Παναγιώτης του Βασιλείου, οικοδόμος